Na cestě k čistému Hradišti? O spalovně rozhodne posudek

Dlouhodobě jsme stáli a stojíme na straně iniciativy "Čisté Hradiště", která se snaží zajistit bezpečné a udržitelné životní prostředí pro všechny obyvatele našeho města. Jakub Grós, který je předsedou petičního výboru, je zároveň našim zastupitelem, a tak v posledním veřejném jednání zdůraznil, že obavy lidí z dopadů modernizace teplárny v Uherském Hradišti stále přetrvávají a my s nimi souhlasíme.

Hlavními důvody těchto obav jsou:

• Hluk a zápach
  • Nebezpečné látky v ovzduší
  • Absence vstupní kontroly naváženého odpadu
  • Nebezpečí havárií
  • Dodržení využití nejlepších dostupných technologií a technologické kázně

Dokumentace ohledně této modernizace byla v minulosti vrácena k přepracování a podléhala řadě připomínek od veřejnosti a organizací. Náš zastupitel Jakub Grós upozornil na dílčí ústupky, které byly dosaženy, ale zůstává řada věcí, které jsou pro nás nepřijatelné.

Nyní se EIA dostává do rukou státem autorizovaného odborníka, který má na vypracování posudku 60 dní. Jedná se o stejného posuzovatele, na základě jehož posudku již byla schválena EIA pro obdobnou spalovnu na Vsetíně. Tento posudek se stane Tento posudek se stane podkladem pro konečné rozhodnutí krajského úřadu ohledně dokumentace o vlivu spalovny na životní prostředí (studie EIA).

Piráti Uherského Hradiště podporují transparentnost, vědecký přístup a účast veřejnosti v této otázce. Věříme, že slíbený posudek bude opravdu nezávislý, jelikož bude klíčovým prvkem v tom, zda-li se EIA nakonec schválí. Pokud nebudou dopady na životní prostředí a zdraví obyvatel města bez rizika, neměla by být EIA přijata.

Nenechme se odstrčit stranou, pojďme společně sledovat vývoj této situace a zajistit, že Hradiště bude i nadále zdravým a bezpečným místem pro všechny.