Podpora spolků v Hradišti v novém roce

Problematika podpory spolků v Hradišti je pro nás dlouhodobě významným tématem a na nejednom zastupitelstvu jsme za spolky (ať už za mládež a výchovu, životní prostředí, sport či kulturu) sveřepě bili!

Na začátku roku 2024 jsme přijali pozvání od starosty Hradiště na dlouho avizovanou diskuzi ohledně podpory spolků skrze fondy města. Společně s uskupením Hradišťáci jsme byli jediní zástupci opozice, přítomni byli i místostarostové, vedoucí ekonomického odboru či oddělení a někteří tajemníci komisí, kteří problematiku řeší. V prvé řadě bychom chtěli poděkovat, že se takováto schůzka mohla uskutečnit a že se podařilo na jedno místo pozvat klíčové osoby!

Prošli jsme historií i současností nastavení fondů a dostali jsme adekvátní prostor k vyjádření. Ocenili jsme, že naše dlouhodobá aktivita a boj za podporu spolků byla vyslyšena a že  se pro letošní rok fondy jednorázově navýšily

Jelikož máme rádi pevná data, museli jsme na druhou stranu zdůraznit, že díky inflaci jsou stále pod hodnotou, kterou měly například před pěti lety. Fakticky tedy spolky letos dostanou stále méně než dříve, ale jsme rádi za tento dílčí úspěch.

Diskuze se vedla o mnoha různých tématech, procesech, nastavení. Nutno říci, že někdy bylo obtížnější si vůbec porozumět, ale nakonec jsme dosáhli shody, kterou můžeme vyjádřit v těchto bodech:

1. Rada města se zkusí podívat na distribuci financí pro jednotlivé fondy

Důvod? Ve výše zmíněných fondech je velmi rozdílná celková úspěšnost a podpora jejich žadatelů. Konkrétně jsou fondy, kde žadatelé v celkovém objemu dostanou až 70% z toho, o co si řeknou a jsou fondy - např. mládež a výchova, kde např. v I.pololetí 2023 bylo možno podpořit pouze 29% z celkového objemu žádostí. Budeme tedy rádi za to, jestli se podaří jednotlivé fondy vybalancovat.

1. Městský úřad zjistí možnosti transparentně zveřejnit výsledky

Důvod? Ne vždy je jasné, proč ten který spolek právě takovou částku jakou dostal. Přitom každý z fondů má kritéria, podle kterých žádosti hodnotí. A jelikož se jedná o veřejné finance, máme za to, že tyto výsledky jednotlivých kritérií mají být jednoduše, transparentně, veřejně přístupné. Samozřejmě nechceme (a myslíme, že ani v plné míře nemůžeme) chtít zveřejňovat veškeré detaily, ale pouze souhrnné výsledky (bodové ohodnocení) jednotlivých kritérií.

1. Komise dostanou doporučení validovat současná kritéria fondů

Důvod? Často se na nás obrací zástupci hradišťských spolků, že jim nejsou některá kritéria jasná nebo by jejich spolky potřebovali podpořit s trochu jiným účelem, než na které jsou fondy určeny. Zdůraznili jsme, že vidíme jako základ k takovéto diskuzi přizvat i samotné žadatele o dotace z fondu, aby měli možnost se vyjádřit. Následně by daná komise všechny připomínky zpracovala a navrhla adekvátní úpravy podmínek fondu. Věříme, že se tím podpoří spolupráce a partnerství města a spolků.

Piráti pomáhají! Opět jsme předali vánočky a plyšáky charitě

Vánoce jsou především o sdílení a my, Piráti Uherského Hradiště, si toto poselství bereme za své. Letos jsme již počtvrté pokračovali v naši tradiční předvánoční pomoci a pořídili jsme neuvěřitelných 125 vánoček a 125 marmelád pro rodiny, které prožívají těžké časy. K tomu jsme přidali desítky plyšových pirátů Peppa a dalších plyšových hraček, abychom přinesli dětskou radost.